Polozenie punktow wzgledem kola

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
miguel_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 4 mar 2009, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Polozenie punktow wzgledem kola

Post autor: miguel_ »

Zbadaj polozenie wzgledem kola:

A=(2,3) B=(1,4) C=(-1,1)
\(\displaystyle{ (x-3) ^{2}+(y-4) ^{2} \le 4}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Polozenie punktow wzgledem kola

Post autor: piasek101 »

Wyznaczasz odległość punktu od środka koła.

Jeśli wyznaczona jest mniejsza lub równa promieniowi koła to punkt należy do koła; jeśli jest inaczej to nie należy.
ODPOWIEDZ