Dla jakiej wartosci m wykres funkcji y=x+m ma co najmniej jeden punkt wspólny z okręgiem o promieniu r, którego środkiem jest początek układu współrzędnych?
z gory dzieki za pomoc
Okrąg a prosta
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
Okrąg a prosta
Narysuj sobie dowolny okrąg oraz 4 styczne do niego. 2 z nich są prostopadłe do prostej y=x, zaś 2 równoległe. Zauważ, że powstał kwadrat o boku 2r. Wartości m, których szukamy są zawarte w długości przekątnej, która ma końce w punktach \(\displaystyle{ ( - \sqrt{r^{2} + r^{2}}, 0}\)), \(\displaystyle{ ( \sqrt{r^{2} + r^{2}}, 0)}\). Ponieważ odpowiednie proste równoległe są przesunięte o wektor [m, 0], to \(\displaystyle{ m \in < - \sqrt{r^{2} + r^{2}}, \sqrt{r^{2} + r^{2}} >}\). Trochę jest niejasno, jakbyś czegoś nie wiedział to pisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 17:11
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 3 razy
Okrąg a prosta
\(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=r^{2}}\)
\(\displaystyle{ y=x+m}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}=r^{2}}\)
wymnażamy itd
\(\displaystyle{ 2x ^{2}+2mx+m ^{2}-r ^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ A= 2 B=2m C=m ^{2}-r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=2r ^{2}-m^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2r ^{2} \ge m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r \sqrt{2} \ge \left| m\right|}\) bo r>0
\(\displaystyle{ m \in <-r \sqrt{2},r \sqrt{2}>}\)
\(\displaystyle{ y=x+m}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(x+m)^{2}=r^{2}}\)
wymnażamy itd
\(\displaystyle{ 2x ^{2}+2mx+m ^{2}-r ^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ A= 2 B=2m C=m ^{2}-r ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta=2r ^{2}-m^{2} \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2r ^{2} \ge m ^{2}}\)
\(\displaystyle{ r \sqrt{2} \ge \left| m\right|}\) bo r>0
\(\displaystyle{ m \in <-r \sqrt{2},r \sqrt{2}>}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
Okrąg a prosta
Hulietta, Twoja odpowied zgadza sie...
robilem tak jak Ty, do momentu: \(\displaystyle{ 2x ^{2}+2mx+m ^{2}-r ^{2}=0}\)
ale tej linijki nie rozumie... i kolejnych tez: \(\displaystyle{ A= 2 B=2m C=m ^{2}-r ^{2}}\)
skad to sie wzielo?
robilem tak jak Ty, do momentu: \(\displaystyle{ 2x ^{2}+2mx+m ^{2}-r ^{2}=0}\)
ale tej linijki nie rozumie... i kolejnych tez: \(\displaystyle{ A= 2 B=2m C=m ^{2}-r ^{2}}\)
skad to sie wzielo?
- Psycho
- Użytkownik
- Posty: 370
- Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 68 razy
Okrąg a prosta
Przyznaje, że moje rozwiązanie jest głupie, bo dużo przejrzyściej to było algebraicznie zrobić, ale to był mój pierwszy pomysł. Jak coś to oczywiście wynik wyszedł ten sam co u hulietty.