wyznacz m

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
xyz5656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 12:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 67 razy

wyznacz m

Post autor: xyz5656 »

wyznacz wartość współczynnika m tak, aby prosta l o równaniu l: \(\displaystyle{ y=-x + m}\) była rozłączna z odcinkiem, którego końcami są punkty \(\displaystyle{ A= \left( 1, 4\right)}\) i \(\displaystyle{ B= \left( 3, 5\right)}\), odpo : \(\displaystyle{ m \in \left( \infty ; 5\right) \cup \left( 8, \infty \right)}\) tylko nie wiem skąd tak wyszło,
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz m

Post autor: piasek101 »

A wiesz jak wyznaczyć (m) aby prosta przecinała odcinek ?
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

wyznacz m

Post autor: MistyKu »

Mozna to zrobic tak, ze podstawiasz wspolrzedne punktu najpierw a i wyliczasz m, pozniej B i wyliczasz m ,narysuj sobie rysunek i zobaczysz ze te proste nie moga przechodzic przez te skrajne punkty, czyli to beda te m graniczne, ciezko mi to wyjasnic natomiast narysuj sobie i zobacz co mam na mysli
xyz5656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 12:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 67 razy

wyznacz m

Post autor: xyz5656 »

wiem, że na pewno te proste nie są równoległe, aler jak mam to dalej zrobic, może mi to ktos wytłumaczyć?? i mam to jeszcze narysować w układziw współrzędnychh.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz m

Post autor: piasek101 »

Te proste (szukane) są równoległe.

Szukasz najpierw takich (m) aby prosta y= - x +m trafiła punkt A

Czyli \(\displaystyle{ 4=-1+m}\) z tego m = 5.

Analogicznie dla trafienia w B; masz m = 8.

Zatem dla \(\displaystyle{ m\in<5; 8>}\) prosta trafia w odcinek.
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

wyznacz m

Post autor: MistyKu »

@ te proste szukane nie sa rownolegle przeciez, prosta(ten odcinek) przechodzacy przez AB jest rosnacy natomiast -x+m jest malejaca, wiec jak maja byc rownolegle ? ; o
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz m

Post autor: piasek101 »

MistyKu pisze:@ te proste szukane nie sa rownolegle przeciez, prosta(ten odcinek) przechodzacy przez AB jest rosnacy natomiast -x+m jest malejaca, wiec jak maja byc rownolegle ? ; o
Przecież nie szukasz prostej AB, bo i po co ?

Szukasz prostych (liczba mnoga) postaci \(\displaystyle{ y=-x+m}\) a te (ręczę) są równoległe.

[edit] Teraz widzę, że to nie Twoje zadanie.
xyz5656
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 4 kwie 2009, o 12:29
Płeć: Kobieta
Podziękował: 67 razy

wyznacz m

Post autor: xyz5656 »

czyli mógłby mi ktoś napisać, jak mam to rozwiązać, żeby wyszło tak, jak w odpowieedzi??? a co z tym układem współrzędnych??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wyznacz m

Post autor: piasek101 »

przecież piasek101 pisze:Te proste (szukane) są równoległe.

Szukasz najpierw takich (m) aby prosta y= - x +m trafiła punkt A

Czyli \(\displaystyle{ 4=-1+m}\) z tego m = 5.

Analogicznie dla trafienia w B; masz m = 8.

Zatem dla \(\displaystyle{ m\in<5; 8>}\) prosta trafia w odcinek.
Czyli nie trafia (jest rozłączna) dla (m) należącego do dopełnienia podanego zbioru (wpisać podaną odpowiedź).
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

wyznacz m

Post autor: MistyKu »

Myslalem ze masz na mysli proste rownolegle do prostej AB: ) Blad w komunikacji
ODPOWIEDZ