Równoległa/Prostopadła do prostej i styczna do okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ivnz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 10 lut 2009, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równoległa/Prostopadła do prostej i styczna do okręgu.

Post autor: ivnz »

Witam
Tak jak w temacie. Jak powinienem robić takie zadanie?

Załóżmy że mam takie dane.
\(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-2y-2x-5=0}\)
\(\displaystyle{ y=3x-5}\)
I jak powinienem robić takie zadania? Czy wystarczy podstawić y?
dla równoległej \(\displaystyle{ y=3x+b}\)
dla prostopadłej \(\displaystyle{ y= - \frac{1}{3}x+b}\)

Czy może jakoś inaczej?
Ostatnio zmieniony 7 maja 2009, o 18:36 przez ivnz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Równoległa/Prostopadła do prostej i styczna do okręgu.

Post autor: Ateos »

tak i delta=0(1 punkt wspolny obu rownan)
MistyKu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 60 razy

Równoległa/Prostopadła do prostej i styczna do okręgu.

Post autor: MistyKu »

Wyznaczasz srodek okregu i promien z rownania okregu i odleglosc prostej od srodka okregu od prostej musi wynosic r, niewiadoma jest b bo a jest znane, poniewaz wyznaczasz rodzine prostych rownoleglych lub prostopadlych. Przypominam gdy rownolegla do prostej to a jest to samo, gdy jest prostopadla jest to odwrotnosc a ze znakiem minus.
ivnz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 10 lut 2009, o 20:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

Równoległa/Prostopadła do prostej i styczna do okręgu.

Post autor: ivnz »

No czyli sposób dobry dzięki:D

P.S.
@up
tak też właśnie napisałem odnośnie wzorów prostopadłych i równoległych
ODPOWIEDZ