Oblicz współczynnik kierunkowy prostej, do której należa punkty A i B.
a) A(2,5) , B(4,1)
b)A(6,-1) , B(-2,-7)
Proszę o pomoc bo kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac. Czy to należy podstawić do jakiegoś wzoru?
Obliczanie współczynnika kierunkowego prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 20:27
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 26 mar 2008, o 00:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 9 razy
Obliczanie współczynnika kierunkowego prostej.
współczynnik kierunkowy prostej y=ax+b to "a".Wyznaczasz go z układu równań podstawiając za x i y punktu przez która ona przechodzi.
np:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=a*2+b \\ 1=4*a+b \end{cases}}\)
z tego układu wyznaczasz a, no i masz współczynnik kierunkowy:)
np:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 5=a*2+b \\ 1=4*a+b \end{cases}}\)
z tego układu wyznaczasz a, no i masz współczynnik kierunkowy:)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Obliczanie współczynnika kierunkowego prostej.
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
a) \(\displaystyle{ y(2)=5 \vee y(4)=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=5 \\ 4a+b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-2 \\ b=9 \end{cases}}\)
współczynnik kierunkowy a=-2
B) analogicznie
a) \(\displaystyle{ y(2)=5 \vee y(4)=1}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a+b=5 \\ 4a+b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-2 \\ b=9 \end{cases}}\)
współczynnik kierunkowy a=-2
B) analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 20:27
- Płeć: Kobieta
Obliczanie współczynnika kierunkowego prostej.
agulka1987,
Dzięki za pomoc przy zadaniu Mam problem jeszcze z jednym. Mam podany na układzie współrzędnych trójkąt o wierzchołkach ABC. A(5,-1) B(1,-3) C(3,3). Oblicz współczynniki kierunkowe prostych zawierajacych boki tego trójkąta. Czy to zadanie mam obliczyc jak to poprzednie?
Dzięki za pomoc przy zadaniu Mam problem jeszcze z jednym. Mam podany na układzie współrzędnych trójkąt o wierzchołkach ABC. A(5,-1) B(1,-3) C(3,3). Oblicz współczynniki kierunkowe prostych zawierajacych boki tego trójkąta. Czy to zadanie mam obliczyc jak to poprzednie?
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 20:27
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy