Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Alig@tor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 3 cze 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 33 razy

Równanie okręgu

Post autor: Alig@tor »

Wyznacz równanie okręgu o środku należącym do prostej o równaniu \(\displaystyle{ y= -2x+1}\) jeśli wiadomo, że należą do niego punkty \(\displaystyle{ A = (2,2), B = (-3,-3)}\).
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Równanie okręgu

Post autor: klaustrofob »

wyznacz symetralną odcinka AB, znajdź punkt wspólny z prostą i masz środek.
Alig@tor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 3 cze 2008, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 33 razy

Równanie okręgu

Post autor: Alig@tor »

Hmm rysunek temu nie przeczy to prawda symetralna po narysowaniu przecina punkt S ale odczyt z rysunku musze udowodnic ... tylko nie bardzo wiem jakimi rownianiami?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Równanie okręgu

Post autor: klaustrofob »

żadnych równań - wiadomo, że środek okręgu leży na symetralnej dowolnej cięciwy (po jest równooddalony od końców). a ponieważ leży też na prostej, to leży na ich przecięciu (tj. jest ich punktem wspólnym).
ODPOWIEDZ