dlugosc odcinka - ktory to A, a ktory B?

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Spy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 3 razy

dlugosc odcinka - ktory to A, a ktory B?

Post autor: Spy »

witam.
mam watpliwosc odnosnie wzoru w tablicy na mature.
tzn. podane tam sa liczby A i B, ale skad mam wiedizec, ktora przyjac jako a, a ktora jako b?
powiedzmy mam a=(-1;3) i b=(2,-1). we wzorze jako A przyjmowac zawsze ten, ktorego x lezy nizej?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

dlugosc odcinka - ktory to A, a ktory B?

Post autor: Mikolaj9 »

To nie ma znaczenia, bo podnosisz do kwadratu. Zauważ że \(\displaystyle{ (x-y) ^{2} = (y-x) ^{2}}\)
ODPOWIEDZ