wyznacz wartość współczynnika m tak, aby prosta l o równaniu l: \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2}x + m}\) była rozłączna z odcinkiem, którego końcami są punkty \(\displaystyle{ A= left( 1, 4
ight)/tex] i \(\displaystyle{ B= \left( 3, 5\right)}\). napisałam sobie sobie równanie prostej AB i wtedy wiem, że prosta AB nie jest równpległa do l. Ma ktoś może jakis pomysł, jak to zrobic??? I jeszcze mam to narysować w układzie współrzędnychh.-- 6 maja 2009, o 21:26 --ale jak ktoś wie, jak to zrobić nawetbez tego układu współrzędnychh to prosze napisać,}\)
wyznacz wartość współczynnika m
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 6 maja 2009, o 14:28
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 5 razy
wyznacz wartość współczynnika m
Mi wyszło, że prosta przechodząca przez te punkty ma równanie \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}x+3 \frac{1}{2}}\) , więc po prostu \(\displaystyle{ m \neq 3 \frac{1}{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
wyznacz wartość współczynnika m
w odpowiedzi do tego zadania jest:
\(\displaystyle{ m \in \left(- \infty ;5 \right) \cup \left( 8, \infty \right)}\)
tylko skąd to sie wzieło??-- 8 maja 2009, o 09:11 --może ktoś pomóc????
\(\displaystyle{ m \in \left(- \infty ;5 \right) \cup \left( 8, \infty \right)}\)
tylko skąd to sie wzieło??-- 8 maja 2009, o 09:11 --może ktoś pomóc????