wysokość równoległoboku

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
celia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 725
Rejestracja: 1 lut 2009, o 19:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 238 razy

wysokość równoległoboku

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc:


Punkty A(6,4), B(-3,7), C(-2,0) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. Oblicz:

a)

współrzędne wierzchołka D

b)

wysokości równoległoboku

c)

pole równoległoboku

dziękuję
Tutsii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 6 maja 2009, o 14:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 5 razy

wysokość równoległoboku

Post autor: Tutsii »

a. Współrzędne wierzchołka D możesz obliczyć z wektorów. Obliczyć wektor przesunięcia BA który wynosi [9;-3] i przesunąć o niego punkt C. Da Ci to punkt D(7;-3)

c. pole równoległoboku to \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*d \(\displaystyle{ _{1}}\)*d\(\displaystyle{ _{2}}\) i a*h

Obliczasz d\(\displaystyle{ _{1}}\) ze wzoru na odległość punktów od siebie i wychodzi \(\displaystyle{ 10\sqrt{2}}\), d\(\displaystyle{ _{2}}\)=\(\displaystyle{ 4\sqrt{5}}\).
Pole to \(\displaystyle{ 20\sqrt{10}}\).

b. Korzystając z pola równoległoboku:
\(\displaystyle{ 20\sqrt{10}}\)= a*h
Musisz teraz obliczyć długość odcinków |AB| i |BC| i podstawić kolejno do wzoru.
ODPOWIEDZ