proszę o pomoc:
Punkt P, leżący na osi OY, jest środkiem okręgu stycznego do prostej y=x. Podaj współrzędne punktu P, jeśli okrąg ogranicza koło po polu równym 1.
wiem, że:
-1x+1y+0=0
P(0,y)
i nie wiem co dalejk:(
długość odcinka
- gott314
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
długość odcinka
Skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej:
\(\displaystyle{ d=\frac{|A\cdot x_{0}+B\cdot y_{0}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
(W Twoim przypadku \(\displaystyle{ d=r=\frac{1}{\sqrt{\pi}}}\) oraz \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})=(0,y_{0})}\)).
\(\displaystyle{ d=\frac{|A\cdot x_{0}+B\cdot y_{0}+C|}{\sqrt{A^{2}+B^{2}}}}\)
(W Twoim przypadku \(\displaystyle{ d=r=\frac{1}{\sqrt{\pi}}}\) oraz \(\displaystyle{ (x_{0},y_{0})=(0,y_{0})}\)).