przeksztalcenie w jednokladnosci
-
- Użytkownik
- Posty: 207
- Rejestracja: 14 kwie 2009, o 01:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 49 razy
przeksztalcenie w jednokladnosci
\(\displaystyle{ \vec{PS} = k \ \vec{PS'}\\}\)
\(\displaystyle{ \vec{PS} [2,5] =-2 \ \vec{PS'} [x-1,y]\\}\)
\(\displaystyle{ 2=-2x+2\\
x=0\\}\)
\(\displaystyle{ 5=-2y\\
y=-2,5\\
S'(0, -2,5)}\)
\(\displaystyle{ \vec{PS} [2,5] =-2 \ \vec{PS'} [x-1,y]\\}\)
\(\displaystyle{ 2=-2x+2\\
x=0\\}\)
\(\displaystyle{ 5=-2y\\
y=-2,5\\
S'(0, -2,5)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
przeksztalcenie w jednokladnosci
Obie wcześniejsze podpowiedzi są nietrafione.
Zachodzi :
\(\displaystyle{ \overrightarrow{PS}'=k\cdot\overrightarrow{PS}}\) czyli
\(\displaystyle{ [x-1;y-0]=-2\cdot[2;5]}\)
Zachodzi :
\(\displaystyle{ \overrightarrow{PS}'=k\cdot\overrightarrow{PS}}\) czyli
\(\displaystyle{ [x-1;y-0]=-2\cdot[2;5]}\)