Współrzędne wierzchołków kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 353
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 125 razy
Pomógł: 19 razy

Współrzędne wierzchołków kwadratu

Post autor: AZS06 »

Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu ABCD o boku długości 2, wiedząc, że jego przekątne zawierają się z osiami układu współrzędnych.
anusiam15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 22 mar 2009, o 18:48
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

Współrzędne wierzchołków kwadratu

Post autor: anusiam15 »

Jeżeli przekątne zawierają się w osiach układu współrzędnych, to wierzchołki również będą się tam znajdować. Długość przekątnej to a\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), w tym przypadku 2\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\). Przekątne przecinają się w połowach dlatego współrzędna np punktu A=(\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\),0) ;punktu C=(-\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\),0). Analogicznie dwa kolejne punkty na osi OY.
ODPOWIEDZ