siedze i nie moge zorbic zadnego z nich o_0
1.styczna do \(\displaystyle{ y= \frac{-2}{x+1}}\) w punkcie \(\displaystyle{ P(1,y_o)}\) przecina osie ukladu wsporzednych w punktach A i B. Oblicz pole trojkata OAB O= poczatek układu wspolrzednych
2. Prominiem r=3 zakreslono okrag styczny do \(\displaystyle{ 4x-3y=0}\) i do osi Ox. Napisz rownanie tego okregu
3. znajdz rownanie okregu ktory przechodzi przez \(\displaystyle{ A(3,1)}\) i jest styczny do \(\displaystyle{ 3x^2+y^2=7}\) w punkcie \(\displaystyle{ B(1,2)}\).
zbior 3 cwiczen ze stycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
zbior 3 cwiczen ze stycznymi
Ostatnio zmieniony 4 maja 2009, o 16:09 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamietaj o klamrach[latex]...[/latex] .
Powód: Pamietaj o klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
zbior 3 cwiczen ze stycznymi
podpowiedzi
1) wyznacz ten punkt, znajdz pochodna funkcji w punkcie bedzie to tg kata nachylenia, wiec kozystajac z rownania prostej y=ax+b i z tego ze przechodzi przez punkt P(1,-1) mozesz napisac rownanie tej prostej a potem to juz tylko formalnosc...
2) jest styczny do Ox wiec rownanie bedzie mialo postac \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y+/-3)^3=a^2+9-C}\)
teraz musisz wyznaczyc punkt aby promien rowny byl odleglosci od prostej (zapewne beda 2 takie punkty )
1) wyznacz ten punkt, znajdz pochodna funkcji w punkcie bedzie to tg kata nachylenia, wiec kozystajac z rownania prostej y=ax+b i z tego ze przechodzi przez punkt P(1,-1) mozesz napisac rownanie tej prostej a potem to juz tylko formalnosc...
2) jest styczny do Ox wiec rownanie bedzie mialo postac \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y+/-3)^3=a^2+9-C}\)
teraz musisz wyznaczyc punkt aby promien rowny byl odleglosci od prostej (zapewne beda 2 takie punkty )
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 2 mar 2008, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy