Oblicz wartosc m

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Oblicz wartosc m

Post autor: chrisdk »

Kat pomiedzy wektorem \(\displaystyle{ a=i-2j+3k}\) i \(\displaystyle{ b=3i-2j+mk}\) wynosi \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\). Oblicz wartosc \(\displaystyle{ m}\).
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Oblicz wartosc m

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ cos 30^\circ=\frac{ab}{|a||b|}\ \Rightarrow \ \frac{\sqrt{3}}{2}=\frac{3+4+3m}{\sqrt{1+4+9}\sqrt{3+2+m^2}}}\)
Z tego warunku wyznaczysz m - podnosząc obustronnie do kwadratu i mnożąc przez mianownik.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ