Witam, mam problem z pewnym zadaniem.
Punkty A(5,-1); B(1;1) są symetryczne względem pewnej prostej. Wyznacz jej równanie.
Równanie prostej
- lina2002
- Użytkownik
- Posty: 599
- Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 151 razy
Równanie prostej
Oznaczam szukaną prostą przez \(\displaystyle{ k}\). Znajdź równanie prostej \(\displaystyle{ AB}\). Z warunku prostopadłości wyznacz współczynnik kierunkowy prostej \(\displaystyle{ k}\). Skorzystaj jescze z faktu, że punkt będący środkiem odcinka \(\displaystyle{ AB}\) ma współrzędne \(\displaystyle{ ( \frac{5+1}{2}, \frac{-1+1}{2})}\) i leży na prostej \(\displaystyle{ k}\).
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie prostej
Równanie prostej przechodzącej przez te 2 punkty:
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b \\
f(5)=-1 \\
f(1)=1 \\
\begin{cases} 5a+b=-1 \\ a+b=1 \end{cases} \\
a=-\frac{1}{2} \\
b=1\frac{1}{2} \\
f(x)=-\frac{1}{2} x +1\frac{1}{2}}\)
Środek odcinka łączącego te 2 punkty:
\(\displaystyle{ C=(\frac{5+1}{2} ,\frac{-1+1}{2} )=(3,0)}\)
Wiemy, że wykresy funkcji liniowych są do siebie prostopadłe, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych wynosi \(\displaystyle{ -1}\). Zatem funkcja, względem wykresu której te punkty są do siebie symetryczne, ma współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a=\frac{-1}{-\frac{1}{2}}=2}\) i przechodzi przez punkt C=(3,0). Mamy zatem:
\(\displaystyle{ f(x)=2x+b \\
f(3)=0 \\
2 \cdot 3 +b=0 \\
b=-6 \\
f(x)=2x-6}\)
\(\displaystyle{ f(x)=ax+b \\
f(5)=-1 \\
f(1)=1 \\
\begin{cases} 5a+b=-1 \\ a+b=1 \end{cases} \\
a=-\frac{1}{2} \\
b=1\frac{1}{2} \\
f(x)=-\frac{1}{2} x +1\frac{1}{2}}\)
Środek odcinka łączącego te 2 punkty:
\(\displaystyle{ C=(\frac{5+1}{2} ,\frac{-1+1}{2} )=(3,0)}\)
Wiemy, że wykresy funkcji liniowych są do siebie prostopadłe, gdy iloczyn ich współczynników kierunkowych wynosi \(\displaystyle{ -1}\). Zatem funkcja, względem wykresu której te punkty są do siebie symetryczne, ma współczynnik kierunkowy \(\displaystyle{ a=\frac{-1}{-\frac{1}{2}}=2}\) i przechodzi przez punkt C=(3,0). Mamy zatem:
\(\displaystyle{ f(x)=2x+b \\
f(3)=0 \\
2 \cdot 3 +b=0 \\
b=-6 \\
f(x)=2x-6}\)