dlugości boków pomiedzy ktorymi bedzie dwusieczna lub opcjonalnie wzory prostych w ktorych zawieraja sie te boki
Czy ktos potrafi taki wzor wyznaczyc albo go zna ?:)
Z gory Dziekuje Bardzo
Wzór ogólny dwusiecznej kąta mając dane
- DEXiu
- Użytkownik
- Posty: 1174
- Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pomógł: 69 razy
Wzór ogólny dwusiecznej kąta mając dane
Zły dział - temat przeniosłem.
A co do pytania to ja bym spróbował analitycznie to zrobić tak: jeśli mamy trójkąt i znamy współrzędne jego wierzchołków oraz równania wszystkich prostych zwierających boki (co oczywiście jesteśmy w stanie łatwo wyliczyć mając dane tylko wzory prostych między którymi jest kąt którego dwusieczną wyznaczamy - po prostu bierzemy na tych prostych dowolne dwa punkty i łączymy - mamy trójkąt). Skorzystamy z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie (które mówi, że punkt wspólny dwusiecznej i boku, który przecina, dzieli ten bok w takim samym stosunku jak stosunek długości pozostałych dwóch boków). Przypuszczam, że mogą wychodzić dość dzikie wyniki, ale powinno przejść
A co do pytania to ja bym spróbował analitycznie to zrobić tak: jeśli mamy trójkąt i znamy współrzędne jego wierzchołków oraz równania wszystkich prostych zwierających boki (co oczywiście jesteśmy w stanie łatwo wyliczyć mając dane tylko wzory prostych między którymi jest kąt którego dwusieczną wyznaczamy - po prostu bierzemy na tych prostych dowolne dwa punkty i łączymy - mamy trójkąt). Skorzystamy z twierdzenia o dwusiecznej kąta wewnętrznego w trójkącie (które mówi, że punkt wspólny dwusiecznej i boku, który przecina, dzieli ten bok w takim samym stosunku jak stosunek długości pozostałych dwóch boków). Przypuszczam, że mogą wychodzić dość dzikie wyniki, ale powinno przejść
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Wzór ogólny dwusiecznej kąta mając dane
Autor napisał, że opcjonalnie może być analityczne rozwiązanie Ale niech tu zostanie.
Napisze 'syntetyczny' pomysł - skorzystaj sobie z twierdzenia o dwusiecznej, niech dwusieczna \(\displaystyle{ \angle A}\) dzieli bok a na 'kawałki' o długościach a i a-x. Potem przyrównaj pola, tj. \(\displaystyle{ bc\sin A = (b+c)d\sin\frac{A}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\), to długość dwusiecznej, teraz z sinusa podwojonego kąta sobie rozpisz, wydziel etc.
Z twierdzenia cosinusów wylicz sobie cosinus itd itp etc, dostaniesz jakiśtam układ równań, wyjdzie raczej
Napisze 'syntetyczny' pomysł - skorzystaj sobie z twierdzenia o dwusiecznej, niech dwusieczna \(\displaystyle{ \angle A}\) dzieli bok a na 'kawałki' o długościach a i a-x. Potem przyrównaj pola, tj. \(\displaystyle{ bc\sin A = (b+c)d\sin\frac{A}{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ d}\), to długość dwusiecznej, teraz z sinusa podwojonego kąta sobie rozpisz, wydziel etc.
Z twierdzenia cosinusów wylicz sobie cosinus itd itp etc, dostaniesz jakiśtam układ równań, wyjdzie raczej
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 15 lut 2006, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: miechó
- Podziękował: 1 raz
Wzór ogólny dwusiecznej kąta mając dane
a jakbyscie wyznaczyli wspolrzedne pktu przeciecia sie dwusiecznej z przeiwleglym bokiem kiedy nie mamy rownania dwusiecznej ?? potrzebuje konkretny wzor ktory omijalby caly skomplikowany proces wyznaczenia rownania dwusiecznej
do dyspozycj mamy tylko:
-wspolrzedne 3 pktów
-rownania prostych zawierajacych boki
-dlugosci bokow
do dyspozycj mamy tylko:
-wspolrzedne 3 pktów
-rownania prostych zawierajacych boki
-dlugosci bokow
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy