Trojkat wpisany w okrag

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Adaśko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 23 paź 2008, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LO
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 2 razy

Trojkat wpisany w okrag

Post autor: Adaśko »

Wyznacz pozostale wierzcholki trojkata rownobocznego wpisane w okrag o rownaniu \(\displaystyle{ x^{2}}\) + \(\displaystyle{ y^{2}}\) -2x + 4y=4, jesli jednym z nich jest punkt A(1,-5).
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Trojkat wpisany w okrag

Post autor: Ateos »

w czym problem?
narysuj ten okrag zaznacz punkt i znajdz 2 punkty rownoodlegle od punktu A znajdujace sie na okregu. Masz pare sposobow, albo 2x odlegloscia punktu od prostej(okregu), albo:
\(\displaystyle{ 3=R= \frac{2}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3}}{2} \Leftrightarrow a=3 \sqrt{3}}\)
teraz wystarczy znalezdz 2punkty odlegle od punktu A o \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\) i nalezace do okregu
ODPOWIEDZ