Prosze o pomoc i szybką odpowiedz ponieważ mam zaliczenie a nie rozumiem tego w ogole ;(
Zad 1. Wskaz prostą prostopadłą do prostej \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{4}x + 2}\)
a) \(\displaystyle{ y= 4x - 5}\)
b) \(\displaystyle{ y= \frac{1}{4}x – 1}\)
c) \(\displaystyle{ y= -4x+7}\)
Zad 2. Wskaż prostą równoległą do prostej \(\displaystyle{ y= 7x - 3}\)
a) \(\displaystyle{ y=\frac{1}{7}x + 2}\)
b) \(\displaystyle{ y=-7x-1}\)
c) \(\displaystyle{ y= 7x+4}\)
Z góry dziękuję za rozwiązanie i małe wskazówki;*
Wskaz prostą prostopadłą do prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 13:59
- Płeć: Kobieta
Wskaz prostą prostopadłą do prostej
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2009, o 14:34 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Stosuj się do instrukcji LaTeX (www.matematyka.pl/latex.htm) oraz dobieraj odpowiednie słowa do nazw tematów. Temat ma krótko charakteryzować treść zadania
Powód: Stosuj się do instrukcji LaTeX (www.matematyka.pl/latex.htm) oraz dobieraj odpowiednie słowa do nazw tematów. Temat ma krótko charakteryzować treść zadania
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Wskaz prostą prostopadłą do prostej
Wsk:
Jeżeli proste są prostopadłe to ich współczynniki kierunkowe spełniają zależność:
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}=-1}\).
Jeżeli natomiast są równoległe to:
\(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\).
Jeżeli proste są prostopadłe to ich współczynniki kierunkowe spełniają zależność:
\(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2}=-1}\).
Jeżeli natomiast są równoległe to:
\(\displaystyle{ a_{1}=a_{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 kwie 2009, o 13:59
- Płeć: Kobieta
Wskaz prostą prostopadłą do prostej
dziekuje ale ja dalej nie rozumiem ;( <beczy>
Jestem straszna noga z matematyki.-- 27 kwi 2009, o 14:53 --Długość odcinka MN , gdzie M=( 2,3) N=(5,7) wynosi
a) /MN/ = 10
b) /MN/ = 25
c) /MN/ = 5
POMOCY!!! ;(
Jestem straszna noga z matematyki.-- 27 kwi 2009, o 14:53 --Długość odcinka MN , gdzie M=( 2,3) N=(5,7) wynosi
a) /MN/ = 10
b) /MN/ = 25
c) /MN/ = 5
POMOCY!!! ;(