Dla jakich B prosta o równaniu\(\displaystyle{ 3x-By+5=0}\) jest:
a) równoległa do prostej o równaniu \(\displaystyle{ 2x-y+4=0}\)
b) prostopadła do prostej o równaniu \(\displaystyle{ 4y-3x+1=0}\)?
Równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 20 kwie 2009, o 17:45
- Płeć: Kobieta
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Równanie prostej
te proste są równoległe, gdy
\(\displaystyle{ A _{1}B _{2}-A _{2}B _{1}=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ 3*(-1)-2B=0}\)
\(\displaystyle{ -2B=3}\)
\(\displaystyle{ B=- \frac{3}{2}}\)
proste są prostopadłe, gdy
\(\displaystyle{ A _{1}B _{2}+A _{2}B _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ 3*4+B _{1}*(-3)=0}\)
\(\displaystyle{ -3B=-12}\)
\(\displaystyle{ B=4}\)
\(\displaystyle{ A _{1}B _{2}-A _{2}B _{1}=0}\)
czyli
\(\displaystyle{ 3*(-1)-2B=0}\)
\(\displaystyle{ -2B=3}\)
\(\displaystyle{ B=- \frac{3}{2}}\)
proste są prostopadłe, gdy
\(\displaystyle{ A _{1}B _{2}+A _{2}B _{1}=0}\)
\(\displaystyle{ 3*4+B _{1}*(-3)=0}\)
\(\displaystyle{ -3B=-12}\)
\(\displaystyle{ B=4}\)