równania stycznych i równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
beta666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 11 lis 2006, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

równania stycznych i równanie okręgu

Post autor: beta666 »

1. Do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2}- 2x - 6y + 5 = 0}\) poprowadzono styczne równoległe do prostej 2x-y = - 99 napisz równania tych stycznych

2. Napisać równanie okręgu o r= \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) i stycznego do prostej x - 2y - 1 = 0 w punkcie A(3,1)


z pierwszym już sobie poradziłam... zostało drugie
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

równania stycznych i równanie okręgu

Post autor: BettyBoo »

Przez punkt A prowadzisz prostą prostopadłą do podanej - czyli ma ona równanie 2(x-3)+(y-1)=0, a więc punkty na tej prostej mają postać (x,-2x+7). Szukasz na tej prostej punktu odległego o \(\displaystyle{ \sqrt{5}}\) od punktu A - to będzie środek okręgu, więc wtedy możesz już pisać równanie.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ