Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
Punkty \(\displaystyle{ A = (-2,2), C = (4,0)}\) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Oblicz współrzędne wierzchołków B i D.
Moje etapy obliczeń:
1. Odległość punktów AC, a więc długość przekątnej w kwadracie = \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\)
2. Wzór prostej AC \(\displaystyle{ 3y = -x + 4}\)
3. Środek przekątnej, gdyż obie przekątne przecinają się dokładnie w środku i pod kątem prostym. \(\displaystyle{ S = (1,1)}\)
4. Wyznaczam wzór prostej przechodzącej przez środek a także wierzchołki B i D \(\displaystyle{ y - 3x - 2}\)
5. I teraz mam kłopot z wyznaczeniem tych współrzędnych..
Moje etapy obliczeń:
1. Odległość punktów AC, a więc długość przekątnej w kwadracie = \(\displaystyle{ 2\sqrt{10}}\)
2. Wzór prostej AC \(\displaystyle{ 3y = -x + 4}\)
3. Środek przekątnej, gdyż obie przekątne przecinają się dokładnie w środku i pod kątem prostym. \(\displaystyle{ S = (1,1)}\)
4. Wyznaczam wzór prostej przechodzącej przez środek a także wierzchołki B i D \(\displaystyle{ y - 3x - 2}\)
5. I teraz mam kłopot z wyznaczeniem tych współrzędnych..
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
Nieco łatwiej będzie tak:
1. Środek odcinka \(\displaystyle{ AC}\) to \(\displaystyle{ S=(1,1)}\)
2. Wektor prostopadły do wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}=(6,-2)}\) o długości równej połowie długości \(\displaystyle{ AC}\) to \(\displaystyle{ u=(1,3)}\).
3. Pozostałe wierzchołki kwadratu to \(\displaystyle{ S+u=(1,1)+(1,3)=(2,4)}\) oraz \(\displaystyle{ S-u=(1,1)-(1,3)=(0,-2)}\).
1. Środek odcinka \(\displaystyle{ AC}\) to \(\displaystyle{ S=(1,1)}\)
2. Wektor prostopadły do wektora \(\displaystyle{ \overrightarrow{AC}=(6,-2)}\) o długości równej połowie długości \(\displaystyle{ AC}\) to \(\displaystyle{ u=(1,3)}\).
3. Pozostałe wierzchołki kwadratu to \(\displaystyle{ S+u=(1,1)+(1,3)=(2,4)}\) oraz \(\displaystyle{ S-u=(1,1)-(1,3)=(0,-2)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
A jest możliwość rozwiązania tego zadania tym moim zaczerpniętym sposobem ??
Bo to co napisał xiikzodz jest nie do końca dla mnie zrozumiałe.
Pozdrawiam
Bo to co napisał xiikzodz jest nie do końca dla mnie zrozumiałe.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
Twój sposob tez jest bardzo dobry, możesz skorzystać ze wzoru na odległość prostej od punktu. Odległością punktu od prostej będzie połowa przekątnej. Albo odległość wierzchołka od srodka przekątnej (czyli wzór na długość odcinka). Ewentualnie jak wyżej napisane z pomocą wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 353
- Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stąd :)
- Podziękował: 125 razy
- Pomógł: 19 razy
Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
Nom zatrzymałem się na etapie takim:
\(\displaystyle{ |S_{AC} B| = \sqrt{(x_1 - x_2)^2 + (y_1 - y_2)^2 }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{10} = \sqrt{(x - 1)^2 + (y - 1)^2 }}\)
\(\displaystyle{ 10 = (x - 1)^2 + (y - 1)^2}\)
\(\displaystyle{ |S_{AC} B| = \sqrt{(x_1 - x_2)^2 + (y_1 - y_2)^2 }}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{10} = \sqrt{(x - 1)^2 + (y - 1)^2 }}\)
\(\displaystyle{ 10 = (x - 1)^2 + (y - 1)^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 451
- Rejestracja: 8 kwie 2009, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 58 razy
Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
Nie wiem jakie równanie ma prosta przekątnej BD, ale wiedząc to możesz zapisać współrzedne punktu w ten sposob ze np.
y=5x+4 (to jest przykładowe równanie przekątnej BD), wiec punkt np D ma wspolrzedne (x,y) gdzie y=5x+4 czyli D(x,5x+4). Masz jedno niewiadomo i mozesz podsatwić w miejsce wzoru.
y=5x+4 (to jest przykładowe równanie przekątnej BD), wiec punkt np D ma wspolrzedne (x,y) gdzie y=5x+4 czyli D(x,5x+4). Masz jedno niewiadomo i mozesz podsatwić w miejsce wzoru.
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Kwadrat, współrzędne przeciwległych wierzchołków
Rozwiązanie z wektorami korzysta jedynie z następującego prościutkiego faktu:
Wektory \(\displaystyle{ (-y,x)}\) oraz \(\displaystyle{ (y,-x)}\) są prostopadłe do wektora \(\displaystyle{ (x,y)}\) i mają tę samą co on długość.
Równanie prostej i okręgu masz ok, wystarczy rozwiązać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=3x-2 \\ (x-1)^2+(y-1)^2=10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y}\) z pierwszego równania wstawiamy do drugiego:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(3x-2-1)^2=10}\),
czyli
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(3x-3)^2=10}\)
podnosimy nawiasy do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^2-2x+1+9x^2-18x+9=10}\)
redukujemy:
\(\displaystyle{ 10x^2-20x=0}\)
skąd:
\(\displaystyle{ x(10x-20)=0}\)
A to daje rozwiązania:
\(\displaystyle{ x_1=0\Longrightarrow y_1=3x_1-2=-2}\) - punkt \(\displaystyle{ (0,-2)}\)
\(\displaystyle{ x_2=2\Longrightarrow y_2=3x_2-2=4}\) - punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\)
W zrozumieniu, czemu użycie wektorów tak ułatwia zadanie może pomóc rysunek poniżej zawierający wszystkie elementy obu rozwiązań:
Wektory \(\displaystyle{ (-y,x)}\) oraz \(\displaystyle{ (y,-x)}\) są prostopadłe do wektora \(\displaystyle{ (x,y)}\) i mają tę samą co on długość.
Równanie prostej i okręgu masz ok, wystarczy rozwiązać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=3x-2 \\ (x-1)^2+(y-1)^2=10 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y}\) z pierwszego równania wstawiamy do drugiego:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(3x-2-1)^2=10}\),
czyli
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(3x-3)^2=10}\)
podnosimy nawiasy do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^2-2x+1+9x^2-18x+9=10}\)
redukujemy:
\(\displaystyle{ 10x^2-20x=0}\)
skąd:
\(\displaystyle{ x(10x-20)=0}\)
A to daje rozwiązania:
\(\displaystyle{ x_1=0\Longrightarrow y_1=3x_1-2=-2}\) - punkt \(\displaystyle{ (0,-2)}\)
\(\displaystyle{ x_2=2\Longrightarrow y_2=3x_2-2=4}\) - punkt \(\displaystyle{ (2,4)}\)
W zrozumieniu, czemu użycie wektorów tak ułatwia zadanie może pomóc rysunek poniżej zawierający wszystkie elementy obu rozwiązań: