funkcje środków koła
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
funkcje środków koła
Znajdź zbiór wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych do okręgu
o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 9}\) i jednocześnie stycznych do prostej o równaniu
y = 3.
o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 = 9}\) i jednocześnie stycznych do prostej o równaniu
y = 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcje środków koła
1. Spełnią to wszystkie punkty \(\displaystyle{ (0;y)}\) dla y > 3.
2. Oraz wszystkie wyznaczone z zależności (zachodzi dla y <3), odległość szukanego środka \(\displaystyle{ (x_s;y_s)}\) od środka danego okręgu i od danej prostej ma być taka sama :
\(\displaystyle{ \sqrt{x_s^2+y_s^2}-3=|y_s-3|}\)
2. Oraz wszystkie wyznaczone z zależności (zachodzi dla y <3), odległość szukanego środka \(\displaystyle{ (x_s;y_s)}\) od środka danego okręgu i od danej prostej ma być taka sama :
\(\displaystyle{ \sqrt{x_s^2+y_s^2}-3=|y_s-3|}\)
funkcje środków koła
Tak, zwłaszcza, że wiesz, że
\(\displaystyle{ y_s < 3}\)
Opuść wartość bezwzględną, dalej już łatwo powinno być.
\(\displaystyle{ y_s < 3}\)
Opuść wartość bezwzględną, dalej już łatwo powinno być.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Jarosław
funkcje środków koła
"odległość szukanego środka (x_s;y_s) od środka danego okręgu i od danej prostej ma być taka sama"
mógłbyś to, piasek101, rozwinąć?
mógłbyś to, piasek101, rozwinąć?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Jarosław
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcje środków koła
fafner pisze:Znajdź zbiór wszystkich środków okręgów zewnętrznie stycznych ...
piasek101 pisze:1. Spełnią to wszystkie punkty \(\displaystyle{ (0;y)}\) dla y > 3.
2. Oraz wszystkie wyznaczone z zależności (zachodzi dla y <3), odległość szukanego środka \(\displaystyle{ (x_s;y_s)}\) od środka danego okręgu i od danej prostej ma być taka sama :
1. Kawałek osi Y - każdy punkt tego kawałka jest równoodległy od jednego z punktów danego okręgu i danej prostej (dokładniej od ich punktu wspólnego).Zygmunt Freud pisze:Chodziło mi o rozwinięcie uzasadnienia
2. Jeśli okrąg jest styczny,do dwóch ,,rzeczy", to jego środek jest równoodległy od nich.
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Jarosław
funkcje środków koła
"odległość szukanego środka (x_s;y_s) od środka danego okręgu i od danej prostej ma być taka sama"
"Jeśli okrąg jest styczny,do dwóch ,,rzeczy", to jego środek jest równoodległy od nich"
Ale przecież szukane okręgi nie mają być styczne do środka danego okręgu...
"Jeśli okrąg jest styczny,do dwóch ,,rzeczy", to jego środek jest równoodległy od nich"
Ale przecież szukane okręgi nie mają być styczne do środka danego okręgu...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
funkcje środków koła
Masz rację (przejęzyczyłem się) w pierwszej wypowiedzi (równanie dałem dobre); winno być ,,odległość szukanego środka (x_s;y_s) od danego okręgu i od danej prostej ma być taka sama"Zygmunt Freud pisze:"odległość szukanego środka (x_s;y_s) od środka danego okręgu i od danej prostej ma być taka sama"
"Jeśli okrąg jest styczny,do dwóch ,,rzeczy", to jego środek jest równoodległy od nich"
Ale przecież szukane okręgi nie mają być styczne do środka danego okręgu...
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Jarosław