Znajdz miare kąta ostrego miedzy prostymi:
\(\displaystyle{ y=-5\frac{1}{2}x +4}\) oraz \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}x +4}\)
Kąt miedzy prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
Kąt miedzy prostymi
Jeżeli alfa to kąt przecięcia to mamy
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{a_2-a_1}{1+a_1a_2}=\frac{5}{\frac{15}{4}}=\frac{20}{15}}\)
A to juz z tablic.
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{a_2-a_1}{1+a_1a_2}=\frac{5}{\frac{15}{4}}=\frac{20}{15}}\)
A to juz z tablic.
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
Kąt miedzy prostymi
skąd znasz taki fajny wzorek...??
czy mozna go stosowac do kazdych dwoch prostych przecinajacych sie?
czy mozna go stosowac do kazdych dwoch prostych przecinajacych sie?