Boki trójkąta zawierają się w prostych:
4x+3y-21=0
x+2y-4=0
3x+y-7=0
Oblicz:
1. współrzędne wierzchołków
2. podaj jedno równanie środkowej
3. podaj jedno równanie symetralnej
4. podaj jedno równanie wysokości
5. oblicz pole trójkąta
Boki trójkąta zawierają się w prostych
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
Boki trójkąta zawierają się w prostych
sprecyzuj w czym problem
1)
po prostu rozwiazujesz 3 ukaldy rownan
4x+3y-21=0
x+2y-4=0
x+2y-4=0
3x+y-7=0
3x+y-7=0
4x+3y-21=0
2.)
masz wspolrzedna jednego wierzcholka, wylicz sobie srodek przeciwleglego boku i wyzacz rownanie prostej przechodzacej przez 2 pkt
3.)
wyznacz rownanie prostej prostopadlej do danej i przechodzacej przez srodek boku (ktory obliczyles w 2.)
4.) rownanie prostej prostopadlej do danej i przechodzacej przez okreslony pkt (wierzcholek)
5.)
stosujesz po prostu wzorek ktory pewno wyznaczaliscie na lekcji
1)
po prostu rozwiazujesz 3 ukaldy rownan
4x+3y-21=0
x+2y-4=0
x+2y-4=0
3x+y-7=0
3x+y-7=0
4x+3y-21=0
2.)
masz wspolrzedna jednego wierzcholka, wylicz sobie srodek przeciwleglego boku i wyzacz rownanie prostej przechodzacej przez 2 pkt
3.)
wyznacz rownanie prostej prostopadlej do danej i przechodzacej przez srodek boku (ktory obliczyles w 2.)
4.) rownanie prostej prostopadlej do danej i przechodzacej przez okreslony pkt (wierzcholek)
5.)
stosujesz po prostu wzorek ktory pewno wyznaczaliscie na lekcji