Trójkąt-wyznaczenie wierzchołków, środkowej, symetralnej...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Milencok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Trójkąt-wyznaczenie wierzchołków, środkowej, symetralnej...

Post autor: Milencok »

Boki trójkąta zawierają się w prostych:
\(\displaystyle{ 4x+3y-21=0}\)
\(\displaystyle{ x+2y-4=0}\)
\(\displaystyle{ 3x+y-7=0}\)

Oblicz:
1. współrzędne wierzchołków
2. podaj jedno równanie środkowej
3. podaj jedno równanie symetralnej
4. podaj jedno równanie wysokości
5. oblicz pole trójkąta
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2009, o 09:20 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa nazwy tematu. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów. Temat przeniesiony do odpowiedniego działu.
iwona0103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 30 lip 2007, o 20:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Trójkąt-wyznaczenie wierzchołków, środkowej, symetralnej...

Post autor: iwona0103 »

wierzchołki to punkty przecięcia tych prostych
Milencok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Trójkąt-wyznaczenie wierzchołków, środkowej, symetralnej...

Post autor: Milencok »

iwona0103 pisze:wierzchołki to punkty przecięcia tych prostych
to wiem akurat mam obliczone bo tyle udało mi się samej zrobić jednak dziękuję za odp ;-*
iwona0103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 30 lip 2007, o 20:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Trójkąt-wyznaczenie wierzchołków, środkowej, symetralnej...

Post autor: iwona0103 »

pole możesz obliczyć ze wzoru:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}|(x_B-x_A)(y_C-y_A)-(y_B-y_A)(x_C-x_A)|}\)
wierzchołki: \(\displaystyle{ A=(x_A,y_A) B=(x_B,y_B) C=(x_C,y_C)}\)

równanie wysokości: \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
wysokość jest prostopadła do jednego z boków np do prostej \(\displaystyle{ y=-3x+7}\), więc \(\displaystyle{ -3*a=-1}\) \(\displaystyle{ a=\frac{1}{3}}\)
teraz wystarczy do równania podstawić współrzędne wierzchołka, z którego wychodzi wysokość i wyliczyć b
Milencok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 kwie 2009, o 17:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Trójkąt-wyznaczenie wierzchołków, środkowej, symetralnej...

Post autor: Milencok »

dzięki;-*-- 23 kwi 2009, o 18:21 --czyli tak współrzędne wierzchołków to a(0,7) B(2,1) C(6,-1) pole 10 a równania wysokości nei umiem zrobić;/
ODPOWIEDZ