Rów.płaszczyzny zawierająca prostą i przechodząca przez pkt

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
anzej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 9 lut 2009, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Rów.płaszczyzny zawierająca prostą i przechodząca przez pkt

Post autor: anzej »

Napisac równanie płaszczyzny zawierającą prosta: \(\displaystyle{ \frac{x}{2}= \frac{y+3}{-1}= \frac{z-1}{5}}\) i przechodząca przez punkt P(-1,3,0).

Mógłby ktoś sprawdzić i ewentualnie poprawić.

Prostą zamieniam na postać parametryczną:

\(\displaystyle{ l: \begin{cases} x=2t \\ y=-3-1t \\ z=1+5t \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \vec{u} =[2,-1,5] A=(0,-3,1)}\)

Równanie płaszczyzny Ax+By+Cz+D=0
2x-y+5z+D=0
\(\displaystyle{ 2(-1)-3+5 \cdot 0 + D = 0}\)
D=5
równanie szukanej płaszczyzny: 2x-y+5z+5=0
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rów.płaszczyzny zawierająca prostą i przechodząca przez pkt

Post autor: BettyBoo »

Niezupełnie, bo płaszczyzna ma zawierać prostą, więc wektor normalny płaszczyzny jest prostopadły do wektora kierunkowego prostej, a nie równoległy.
Jeden wektor równoległy do płaszczyzny masz, drugi możesz zrobić z punktu P i punktu na prostej; wektor normalny jest do nich obu prostopadły, więc jest równoległy (można przyjąć równy) do ich iloczynu wektorowego.

Pozdrawiam.
anzej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 9 lut 2009, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Rów.płaszczyzny zawierająca prostą i przechodząca przez pkt

Post autor: anzej »

O to chodziło? :
A(0,-3,1); P(-1,3,0)
\(\displaystyle{ \vec{v}=[1,0,-1]}\) ( wektor PA)
\(\displaystyle{ \vec{u} \times \vec{v} = [1,7,1]}\)
Ax+By+Cz+D=0
x+7y+z+D=0
D=-20
równanie płaszczyzny: x+7y+z-20=0
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Rów.płaszczyzny zawierająca prostą i przechodząca przez pkt

Post autor: BettyBoo »

o to, tylko trochę się majtnąłeś w obliczeniach, bo v=[1,-6,1];
Dla wektora normalnego [A,B,C] i punktu (x0,y0,z0) równanie płaszczyzny ma postać A(x-x0)+B(y-y0)+C(z-z0)=0
Wstawiasz dane i jeśli chcesz zapisujesz w postaci ogólnej, wtedy D "samo się liczy".

Pozdrawiam.
sitar05
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2010, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Rów.płaszczyzny zawierająca prostą i przechodząca przez pkt

Post autor: sitar05 »

z jakiego dzialania wychodzi ten wektor [1,7,1] ??
ODPOWIEDZ