Punkty na prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Glazzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 16 mar 2009, o 20:07
Płeć: Mężczyzna

Punkty na prostej

Post autor: Glazzz »

Proszę o pomoc przy dokładnych obliczeniach.
1. Sprawdź czy punkty \(\displaystyle{ A = (2,12), B = (-7,-1), C = (-10,-5)}\) leżą na jednej prostej.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Punkty na prostej

Post autor: Natasha »

Podpowiedz: wyznacz równanie prostej AB i podstaw do niego współrzędne punktu C, jeśli po obu stronach wyjdzie to samo, tzn, że te punkty leżą na jednej prostej.
ODPOWIEDZ