oblicz pole trójkata i jego obwód, jesli:
A=(-1;-2)
B=(3;4)
C=(2;-3)
Oblicz pole trójkata.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Oblicz pole trójkata.
obwód to dasz radę. Trzeba policzyć kolejno długości poszczególnych odcników ze wzoru na dł odcinak w u. współrzędnych i dodać.
Wzór na pole tr. w u. współrzędnych:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}|(x _{B}-x _{A})(y _{C}-y _{A})-(y _{B}-y _{A})(x _{C}-x _{A})|}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}|(3+1)(-3+2)-(4+2)(2+1)|= \frac{1}{2}*22=11}\)
Wzór na pole tr. w u. współrzędnych:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}|(x _{B}-x _{A})(y _{C}-y _{A})-(y _{B}-y _{A})(x _{C}-x _{A})|}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}|(3+1)(-3+2)-(4+2)(2+1)|= \frac{1}{2}*22=11}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 9 razy
Oblicz pole trójkata.
obliczyłam i wyszło mi
d= sqrt{(-2-(-1)) ^{2} +(4-3) ^{2} }
d= sqrt{(-3) ^{2}+1 ^{2} }
d= sqrt{10}
d _{1}= sqrt{(4-3) ^{2}+(-3-2) ^{2} }
d _{1}= sqrt{1 ^{2}+(-5) ^{2} }
d _{1}= sqrt{24}
d _{2}= sqrt{(-3-2) ^{2}+(-2-1) ^{2} }
d _{2}= sqrt{(-5) ^{2}+(-3) ^{2} }
d _{2}= sqrt{34}
i co teraz czy dobrze?
d= sqrt{(-2-(-1)) ^{2} +(4-3) ^{2} }
d= sqrt{(-3) ^{2}+1 ^{2} }
d= sqrt{10}
d _{1}= sqrt{(4-3) ^{2}+(-3-2) ^{2} }
d _{1}= sqrt{1 ^{2}+(-5) ^{2} }
d _{1}= sqrt{24}
d _{2}= sqrt{(-3-2) ^{2}+(-2-1) ^{2} }
d _{2}= sqrt{(-5) ^{2}+(-3) ^{2} }
d _{2}= sqrt{34}
i co teraz czy dobrze?