2 proste z parametrem k przecinaja sie w punkcie nal do okr

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kolotek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 lis 2008, o 11:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bochnia City :)
Podziękował: 3 razy

2 proste z parametrem k przecinaja sie w punkcie nal do okr

Post autor: kolotek »

Witam!

Proszę o pomoc z zadaniem:

Oblicz, dla jakich wartosci parametru k proste o rownananiach : 3x + 2y - k = 0 i 2x + 3y - k + 1 = 0 przecinają się w punkcie należącym do okręgu o środku w początku układu współrzędnych i promieniu długości 1
Martinsgall
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 328
Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 52 razy

2 proste z parametrem k przecinaja sie w punkcie nal do okr

Post autor: Martinsgall »

mając dwa równania prostych tworzysz układ dzięki któremu możesz wyliczyć x i y w zależności od k
następnie podstawiasz to do wzoru na okrąg o środku w pkt (0,0) i pomnieniu r=1 \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}=1}\) i wyliczasz k.
Jak dalej czegoś nie rozumiesz to napisz
ODPOWIEDZ