Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
maciek23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2009, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie okręgu

Post autor: maciek23 »

1.Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i o promieniu r:
a) A = (–2, –3), r = 1

2. Równanie okręgu o środku w punkcie A = ( –2, 1) i przechodzącego przez punkt B,
a) B = (0, 1),
b) B = (1, –1)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, o 14:37 przez maciek23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Poodzian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 62 razy

Równanie okręgu

Post autor: Poodzian »

\(\displaystyle{ (x+2)^2+(y+3)^2=1}\)
Skoro ogólna postać to \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\) dla okręgu o środku \(\displaystyle{ A=(a; b)}\) oraz promieniu \(\displaystyle{ r}\)
maciek23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2009, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie okręgu

Post autor: maciek23 »

ale to nie jest środek. A jest to punkt przez który przechodzi okrąg (jak się nie mylę)
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Równanie okręgu

Post autor: adner »

Jest nieskończenie wiele takich okręgów.
maciek23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2009, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 3 razy

Równanie okręgu

Post autor: maciek23 »

Czy okrąg o promieniu długości 3 i środku S=(2,1) ma punkty wspólne z prostą 4y-3x+8=0 ?
ODPOWIEDZ