Obliczyć długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
oles
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 kwie 2009, o 19:37
Płeć: Mężczyzna

Obliczyć długość wektora

Post autor: oles »

\(\displaystyle{ \vec{x} = 3\vec{a} + \vec{b} - 2\vec{c}

\left| \vec{a}\right|= 2

\left|\vec{b}\right|=1

\left| \vec{c}\right|= 4

\angle ( \vec{a}, \vec{c} ) = \frac{\pi}{2}

\angle (\vec{a},\vec{b}) = \angle(\vec{b},\vec{c}) = \frac{\pi}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2009, o 19:58 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Obliczyć długość wektora

Post autor: BettyBoo »

długość wektora to pierwiastek z iloczynu skalarnego wektora przez siebie, tzn \(\displaystyle{ |x|=\sqrt{x\circ x}}\).
z własności iloczynu skalarnego mamy
\(\displaystyle{ x\circ x=x^2=(3a+b-2c)^2=9a^2=9a^2+b^2+4c^2+2(3a\circ b-6a\circ c-2b\circ c)}\)

Ponadto dla dowolnych dwóch wektorów y,z mamy \(\displaystyle{ y\circ z= |y||z|\cos \sphericalangle (y,z)}\). Z tego wynika, że dla dowolnego wektora y mamy \(\displaystyle{ y\circ y=y^2=|y|^2}\)

Wstawiasz dane i masz.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ