symetria względem prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
konwalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta

symetria względem prostej

Post autor: konwalia »

znajdź wektor symetryczny względem prostej y= x + 1 do wektora \(\displaystyle{ AB^{ \rightarrow }}\) o początku A= ( -3, 1) i końcu B= (2, -3)
niesiob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 11:49
Płeć: Mężczyzna

symetria względem prostej

Post autor: niesiob »

Witam

Odpowiedź mi wyszła [-4;5]


Najpierw wyznaczyłem 2 proste prostopadłe do y=x+1 przechodzące przez pkt (-3;1) a druga przechodzi przez (2;-3).

Następnie wyznaczyłem punkty przecięcia tych prostych z prostą y=x+1 wyszły mi kolejno ( -3/2 ; -1/2 )

wyznaczyłem współrzędne punktów równo odległych ze wzoru na średnią artmetyczną wyszło kolejno (-4 ;3) oraz (0; -2)

teraz wystarczyło już tylko wyznaczyć wektor A`B` [-4;5]

Pozdrawiam
konwalia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 27 mar 2009, o 10:39
Płeć: Kobieta

symetria względem prostej

Post autor: konwalia »

dziękuję:)
ODPOWIEDZ