Wyznacz równanie krzywej jaką opisuje wierzchołek krzywe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
apacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 12 wrz 2004, o 21:13
Podziękował: 19 razy

Wyznacz równanie krzywej jaką opisuje wierzchołek krzywe

Post autor: apacz »

Witam,
Mam takie polecenie:
Wyznacz równanie krzywej, jaką opisuje wierzchołek paraboli o podanym równaniu, jeśli m jest dowolną liczbą rzeczywistą.

Szczerze mówiąc, nie rozumiem zbytnio tego polecenia ale starałem się robić przykład wedle schematu jak w klasie.

f(x)=x^2-2(m+1)x+6m-4

a=1
b=-2(m+1)
c=6m-4

liczymy deltę:

delta=b^2-4ac=4(m^2+1+2m)-4(6m-4)=4m^2+4+8m-24m+16= 4m^2 -16m + 20

I dalej obliczaliśmy już x,y ale tam delta nie była równaniem kwadratowym. Jak to dalej pociągnąć? I jakby ktoś najlepiej mógł mi ten problem (tego zadania) jakoś przetłumaczyć?
magik100
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 2 wrz 2004, o 18:10
Lokalizacja: BB (Bielsko-Biała)

Wyznacz równanie krzywej jaką opisuje wierzchołek krzywe

Post autor: magik100 »

Nie wiem czy to Ci pomoże, ale

4m^2-16m+20 = (2m-4)^2+4

Takie spostrzeżenie tylko rzucam, bo treści zadania nie rozumiem podobnie jak ty, jestem w 1lic...
Zielony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 11 wrz 2004, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wyznacz równanie krzywej jaką opisuje wierzchołek krzywe

Post autor: Zielony »

licz deltę z Twojej delty, nie jestem pewny, czy nie powinieneś teraz porównać delty z zerem, a dokładniej, że jest większa od zera.....ale niewiem czy to o to chodzi... ja już po L.O.
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Wyznacz równanie krzywej jaką opisuje wierzchołek krzywe

Post autor: Yavien »

A jaki jest wzor na wspolrzedne wierzcholka?
x = -b/2a
y = -delta/4a
mozna wstawic sobie x do rownania na y - mamy zaleznosc miedzy y a x.
To raczej bedzie jakas funkcja...
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

Wyznacz równanie krzywej jaką opisuje wierzchołek krzywe

Post autor: półpasiec »

ale stary Ty nie licz zadnej delty, wzor na wierzcholek to -b/2a podstaw tutaj wspolczynniki z rownania i wyjdzie funkcja zmiennej m
ODPOWIEDZ