witam mam taki problem jak by mi ktos to mogł wytłumaczyc bo potrzebuje do zadania a nie wiem zabardzo jak sie do tebgo zbrac
zadanie jest takie:
Znajdź równanie prostej y = 2x - 4 w symetrii środkowej względem punktu (3;-1).
Obraz prostej w symetrii względem punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Obraz prostej w symetrii względem punktu
1. Znajdujesz dwa dowolne punkty należące do prostej o podanym równaniu
2. Następnie znajdujesz obraz tych punktów względem punktu (-3,1) w symetrii środkowej, gdzie np.
X'=(2a-x,2b-y), gdzie a,b - współrzędne środka symetrii, x,y - współrzędne punktu, którego obraz szukamy,
3. Wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez obrazy tych punktów.
2. Następnie znajdujesz obraz tych punktów względem punktu (-3,1) w symetrii środkowej, gdzie np.
X'=(2a-x,2b-y), gdzie a,b - współrzędne środka symetrii, x,y - współrzędne punktu, którego obraz szukamy,
3. Wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez obrazy tych punktów.