obliczyc wysokosc trojkata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
jjacks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 paź 2005, o 08:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 3 razy

obliczyc wysokosc trojkata

Post autor: jjacks »

Trajkat ABC rozpiety jest na wektorach: AB=(1,5,-3) i AC=(-1,0,4). Obliczyc wysokosc opuszczona z wierzcholka C.

Probowalem to zadanie zrobic uzywajac wzoru z planimetrii: \(\displaystyle{ h=\frac{a*b}{c}}\) w ten sposob ze policzylem dlugosci bokow trojkata i podstawilem do tego wzoru. Niestety nie zgadza mi sie wynik.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

obliczyc wysokosc trojkata

Post autor: Lady Tilly »

Niech AB oznaczymy jako \(\displaystyle{ \vec{a}=[1,5,-3]}\) natomiast AC oznaczymy jako \(\displaystyle{ \vec{b}=[-1,0,4]}\) wtedy możesz skorzystać ze wzoru na długość danego wektora: |\(\displaystyle{ \vec{a}}\)|=\(\displaystyle{ \sqrt{u_{x}^{2}+u_{y}^{2}+u_{z}^{2}}}\) to dla wektora AB gdzie \(\displaystyle{ u_{x}=1}\) \(\displaystyle{ u_{y}=5}\) oraz \(\displaystyle{ u_{z}=-3}\) będziesz mieć więc długości dwóch boków trzeci bok mozesz bez problemu obliczyć o ile nie pomyliłam się w rachunkach to \(\displaystyle{ \vec{BC}=\vec{c}=[-2,-5,7]}\) ale lepiej sprawdź. Potem możesz np. obliczyć kąt przy wierzchołku A i wyliczyć wysokość \(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{h}{AC}}\) kąt wierzchołaka A możesz obliczyć chociażby z twierdzenia cosinusów. MAm nadzieję, że nie namieszałam, w każdym razie popróbować trzeba wszystkiego.
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

obliczyc wysokosc trojkata

Post autor: DEXiu »

A ten wzorek z planimetrri to jest dobry, ale dla trójkąta prostokątnego, a takowego tu nie widzę
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

obliczyc wysokosc trojkata

Post autor: Lady Tilly »

Zależy jak na to patrzeć, bo wysokość h dzieli ten trójkąt (nieprostokątny) na dwa trójkąty prostokątne. Tak jak mi się wydaje wysokość trójkąta jest prostopadła do jego podstawy. Nie wiem czy moja koncepcja jest poprawna ale jakby ktoś miał jakieś pomysły....
ODPOWIEDZ