Równanie symetralnej odcinka
Równanie symetralnej odcinka
1. Znajdź równanie symetralnej odcinka AB, jeśli \(\displaystyle{ A = (-5,-2), B = (7,6)}\).
2. Znajdź miary kątów trójkąta ograniczonego osią x, prostą \(\displaystyle{ y = -x + 5}\) oraz prostą \(\displaystyle{ y = \sqrt{3x} +7}\).
2. Znajdź miary kątów trójkąta ograniczonego osią x, prostą \(\displaystyle{ y = -x + 5}\) oraz prostą \(\displaystyle{ y = \sqrt{3x} +7}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Debica / Krakow
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 23 razy
Równanie symetralnej odcinka
1. Napisac rownanie prostej przechodzacej przez te dwa punkty, nastepnie rownainie prostej do niej prostopadlej ktora bedzie przechodzic przez punkt srodkowy tego odcinka to jest \(\displaystyle{ (\frac{-5+7}{2},\frac{-2+6}{2})=(1,2)}\)
Równanie symetralnej odcinka
mam pytanko mam identyczne zadanie ale jest jeszcze polecenie oblicz długość odcinka, o co w tym chodzi??
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Debica / Krakow
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 23 razy
Równanie symetralnej odcinka
Jest takie cuś: Jeśli
\(\displaystyle{ A=(x_a,y_a), B=(x_b,y_b)}\) to dlugosc odcinka \(\displaystyle{ |AB|}\) liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}}\)
\(\displaystyle{ A=(x_a,y_a), B=(x_b,y_b)}\) to dlugosc odcinka \(\displaystyle{ |AB|}\) liczymy ze wzoru:
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_b-x_a)^2+(y_b-y_a)^2}}\)
Równanie symetralnej odcinka
Dzieki juz wiem:*-- 17 kwi 2009, o 15:42 --Ale mam jeszcze jeden kłopocik, nie rozumiem o co chodzi w tym zadaniu:
wykaż równanie okręgu o środku S=(1,-2) i promieniu r=2
a) (x-1)2 + (y+2)2 =2
jest jeszcze sporo innych podpunktów ale jesli pomozecie mi z tym reszte zrobie według schematu. Bardzo prosze o pomoc.
wykaż równanie okręgu o środku S=(1,-2) i promieniu r=2
a) (x-1)2 + (y+2)2 =2
jest jeszcze sporo innych podpunktów ale jesli pomozecie mi z tym reszte zrobie według schematu. Bardzo prosze o pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Debica / Krakow
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 23 razy
Równanie symetralnej odcinka
źle napisalam.
zadanie brzmi tak:
wskaż równanie okręgu o środku S=(1,-2) i promieniu r=2
a) (x-1)2 + (y+2)2 =2
i jest jeszcze jednen kłopocik.
prosta l ma równanie y=-7x+2.
równanie prostej prostopadłej do l i przechodzącej przez punkt P=(0,1) ma postać y=7x-1.
Z góry bardzo dziekuje za pomoc. To wlasnie robia z czlowiekiem nieobecnosci.
zadanie brzmi tak:
wskaż równanie okręgu o środku S=(1,-2) i promieniu r=2
a) (x-1)2 + (y+2)2 =2
i jest jeszcze jednen kłopocik.
prosta l ma równanie y=-7x+2.
równanie prostej prostopadłej do l i przechodzącej przez punkt P=(0,1) ma postać y=7x-1.
Z góry bardzo dziekuje za pomoc. To wlasnie robia z czlowiekiem nieobecnosci.
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Debica / Krakow
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 23 razy
Równanie symetralnej odcinka
ten podpunkt to jest zapewne jedna z odpowiedzi ktora masz wskazac.
Znasz rownanie okregu majac podany srodek i promien?
\(\displaystyle{ S=(a,b)}\) promień=\(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ o: (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Tak wiec w Twoim przypadku rownanie okregu ma postac:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+2)^2=4}\)
Znasz rownanie okregu majac podany srodek i promien?
\(\displaystyle{ S=(a,b)}\) promień=\(\displaystyle{ r}\)
\(\displaystyle{ o: (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
Tak wiec w Twoim przypadku rownanie okregu ma postac:
\(\displaystyle{ (x-1)^2+(y+2)^2=4}\)
Równanie symetralnej odcinka
O moj boże ale ja głupia jestem.... a byla bys tak mila i wyrozumiala i podpowiedziala mi co z tym drugim .
-
- Użytkownik
- Posty: 141
- Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Debica / Krakow
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 23 razy
Równanie symetralnej odcinka
hehe dlatego na matematyke trzeba chodzic.
a co z tym drugim? Masz znalezc wzor tej prostej ktora jest prostopadla i przechodzaca przez ten punkt? bo jesli tak, to na pewno nie jest to y=7x-1
a co z tym drugim? Masz znalezc wzor tej prostej ktora jest prostopadla i przechodzaca przez ten punkt? bo jesli tak, to na pewno nie jest to y=7x-1
Równanie symetralnej odcinka
mam jeszcze jedna prośbę czy moglibyście mi powiedzieć czy zrobilam dobrze te zadania/
1.napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y--4/3x+1 przechodzącej przez punkt B=(-3,3)
3= -4/3 *(-3) +b
3=4+b
b=3-4
b=-1
y=-4/3 -1
2.napisz równanie prostej równoległej do prostej 5x-10y+20=0 przechodzącej przez punkt C=(-1,1)
-10y=-5x-20 /:(-10)
y=-1/2x -2
-1=1/2*1 -b
-1 -1/2=-b
b=1 1/2
y=1/2x + 1 1/2-- 17 kwi 2009, o 16:51 --Juz mi glupio pytac, ale mam jeszcze jedna zagwostke.
podaj interpretacje geometryczna ukladu równan:
x+y-1=0
-2x+y-2=0
o co chodzi z ta "interpretacja" mam to tylko rozwiazać??
1.napisz równanie prostej prostopadłej do prostej y--4/3x+1 przechodzącej przez punkt B=(-3,3)
3= -4/3 *(-3) +b
3=4+b
b=3-4
b=-1
y=-4/3 -1
2.napisz równanie prostej równoległej do prostej 5x-10y+20=0 przechodzącej przez punkt C=(-1,1)
-10y=-5x-20 /:(-10)
y=-1/2x -2
-1=1/2*1 -b
-1 -1/2=-b
b=1 1/2
y=1/2x + 1 1/2-- 17 kwi 2009, o 16:51 --Juz mi glupio pytac, ale mam jeszcze jedna zagwostke.
podaj interpretacje geometryczna ukladu równan:
x+y-1=0
-2x+y-2=0
o co chodzi z ta "interpretacja" mam to tylko rozwiazać??