zadanko z wektorow

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
jjacks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 paź 2005, o 08:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszów
Podziękował: 3 razy

zadanko z wektorow

Post autor: jjacks »

Witam!

Mam takie oto zadanko do przemyslenia:

korzystając z iloczynu skalarnego oblicz kat miedzy przekatnymi rownolegloscianu rozpietego na wektorach: u=(1,2,3), v=(-1,0,2), w=(3,1,5).

w odpowiedziach sa wartosci 3 katow...w zasadzie to nie rozumiem pytania bo nie sprecyzowano miedzy ktora przekatna a ktora ma byc ten kat (a przekatnych jest przeciez 4 wiec nie wiem skad 3 katy)
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

zadanko z wektorow

Post autor: W_Zygmunt »


Mamy trzy przekątne w równoległościanie OG, CD i AF.
\(\displaystyle{ \vec{OG}\,=\, \vec{OD} + \vec{DG}\,=\, \vec{OA} + \vec{OB} + \vec{DG}\,=\, \vec{OA} + \vec{OB} + \vec{OC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{OC} + \vec{CD}\,=\, \vec{OD} \,\Rightarrow \, \vec{CD} \,=\, \vec{OD} - \vec{OC}\,=\, \vec{OA} + \vec{OB} - \vec{OC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{OA} + \vec{AF}\,=\, \vec{OF} \,\Rightarrow \, \vec{AF} \,=\, \vec{OF} - \vec{OA}\,=\, \vec{OB} + \vec{OC} - \vec{OA}}\)
Mam nadzieję, że to wystarczająco wyjaśnia sprawę.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

zadanko z wektorow

Post autor: Fibik »

Ja widzę tu ich z 40...
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

zadanko z wektorow

Post autor: W_Zygmunt »

To popatrz jeszcze raz. Przekątne równoległościanu są na czerwono.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

zadanko z wektorow

Post autor: Fibik »

Coś tam widać, ale byłoby lepiej, gdyby pocieniować ściany.

Kiedyś miałem taki fajny podręcznik do geometrii wykreślnej:
wszystkie linie były podwójne - czerwone i niebieskie, tło - ciemny fiolet.
Zakładało się okulary - jedno szkło niebieskie, drugie czerwone -
i wszystko robiło się trójwymiarowe, figury dosłownie stały na powierzchni strony!

I to było dobre.
ODPOWIEDZ