Wierzchołki trójkąta ostrokątnego ABC

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 230 razy

Wierzchołki trójkąta ostrokątnego ABC

Post autor: owen1011 »

Wierzchołek C trójkąta ostrokątnego ABC ma współrzędne (2,7). Prosta o równaniu 2x+y-1=0 jest symetralną wysokości CD , a prosta o równaniu x+3y-8=0 zawiera środkową trójkąta poprowadzoną z wierzchołka A. Oblicz współrzędne punktów A, B i D.

z góry dzięki za pomoc...
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Wierzchołki trójkąta ostrokątnego ABC

Post autor: klaustrofob »

niech l=2x+y-1, k=x+3y-8. przekształcasz C przez symetrię względem l i otrzymjesz D. przez D prowadzisz rów
AsiaPipitrasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 198
Rejestracja: 21 mar 2011, o 12:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Wierzchołki trójkąta ostrokątnego ABC

Post autor: AsiaPipitrasia »

niech l=2x+y-1, k=x+3y-8. przekształcasz C przez symetrię względem l i otrzymujesz D.
a dokładnie o co chodzi? jak wykonać tą symetrię?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Wierzchołki trójkąta ostrokątnego ABC

Post autor: klaustrofob »

prowadzisz prostopadłą do l, która przechodzi przez C i znajdujesz punkt wspólny O tej prostopadłej oraz l - O jest środkiem odcinka CD, gdzie D jest obrazem C w symetrii względem l.
ODPOWIEDZ