jak znaleźć punkt wspólny prostej i płaszczyzny
\(\displaystyle{ K: =(a,b,c)+s(x_0,y_0z_0)}\)
\(\displaystyle{ \Pi =x+y+z+d=0}\)
punkt wspólny prostej i płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
punkt wspólny prostej i płaszczyzny
zapisać równanie prostej w postaci parametrycznej, wstawić to do równania płaszczyzny, wyliczyć s i wstawić z powrotem do równania prostej.
btw, jeśli (a,b,c) ma być wektorem kierunkowym prostej, to parametr s powinien stać przy tym wektorze, nie przy punkcie.
Pozdrawiam.
btw, jeśli (a,b,c) ma być wektorem kierunkowym prostej, to parametr s powinien stać przy tym wektorze, nie przy punkcie.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
punkt wspólny prostej i płaszczyzny
kwestia umowy
w takim razie: zapisać w postaci układu równań x=... y=... z=...
w takim razie: zapisać w postaci układu równań x=... y=... z=...
-
- Użytkownik
- Posty: 3393
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
punkt wspólny prostej i płaszczyzny
dzięki, znalazłem gdzieś takie stwierdzenie, że 2 płaszczyzny są równoległe gdy ich wektory normalne są wspóliniowe, ale nie wystraczył by warunek, że te wektory są równoległe?
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
punkt wspólny prostej i płaszczyzny
współliniowe oznacza dokładnie równoległe.
Pozdrawiam.
edit: warunek na równoległość: iloczyn wektorowy równy zero, lub (co z tego wynika) proporcjonalność współrzędnych.
Pozdrawiam.
edit: warunek na równoległość: iloczyn wektorowy równy zero, lub (co z tego wynika) proporcjonalność współrzędnych.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2009, o 10:24 przez BettyBoo, łącznie zmieniany 1 raz.