Zapisz jaki warunek spełniaja wspolrzedne punktow nalezacych do koła o srodku S i promieniu r jesli :
a) S= (-2, 0) r= 4
b) S= (3, -5) r= √ 10
c) S= (-1, -4) r= 3 √ 2
dzieki serdecznie za pomoc
Temat zmieniam, wątek przenoszę do odpowiedniego działu - DEXiu
Punkty należące do koła
Punkty należące do koła
Wszystko na jedna modłe : ) tzn. podstawiasz do rownania okręgu
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2
gdzie S(a,b) to współrzędne środka:)
a r>0 to promień
lub
x^2+y^2-2ax-2by+c=0
gdzie
c=a^2+b^2-r^2 i a^2+b^2-c>0
czyli np dla a)
(x+2)^2+y^2=16
(x-a)^2+(y-b)^2=r^2
gdzie S(a,b) to współrzędne środka:)
a r>0 to promień
lub
x^2+y^2-2ax-2by+c=0
gdzie
c=a^2+b^2-r^2 i a^2+b^2-c>0
czyli np dla a)
(x+2)^2+y^2=16