Trójkąt, środek ciężkości, środek okręgu opisanego.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
krzych07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

Trójkąt, środek ciężkości, środek okręgu opisanego.

Post autor: krzych07 »

W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dane są \(\displaystyle{ A = (-1,-3)}\), środek ciężkości \(\displaystyle{ M=( \frac{5}{3} , -\frac{1}{3} )}\) oraz środek okręgu opianego na tym trójkącie \(\displaystyle{ P= (2, \frac{1}{2} )}\). Wyznacz współrzędne wierzchołków \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\)
moniczka4444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 20 sty 2008, o 15:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: KR@KÓW
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

Trójkąt, środek ciężkości, środek okręgu opisanego.

Post autor: moniczka4444 »

Środek okręgu opisanego na tym trójkącie jest miejscem przecięcia się symetralnych boków tego trójkąta z tego wynika, że możesz zrobić układ trzech równań okręgu z podstawionymi współrzędnymi wierzchołków a także układ równań ze wzoru na barycentrum trójkąta czyli wspołrzędne barycetrum x - to średnia arytmetyczna współrzędnych x trzech wierzchołków a y to średnia arytmetyczna współrzędnych y danych trzech wierzchołków z tych układów równań powinieneś wyznaczyć szukane współrzędne punktów
krzych07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

Trójkąt, środek ciężkości, środek okręgu opisanego.

Post autor: krzych07 »

Policzyłem z tego i jest. Wszystko ładnie pieknie ale chyba mozna prosciej, to zadanie tylko za 5 pkt na mature jest wiec na pewno da sie latwiej i bez tych wzorow ktorych nie ma w karcie.
Ktoś ma jakas łatwiejsza propozycje?
ODPOWIEDZ