Równania stycznych

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gra18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 mar 2009, o 14:28
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Równania stycznych

Post autor: gra18 »

1.Napisz równanie stycznych do okręgu o i przechodzących przez punkt A,jeśli:
a)o:\(\displaystyle{ x^{2}+y ^{2}+6x+2y+5=0 ; A(-2,2)}\)
2.Napisz równanie stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k:
a)o:\(\displaystyle{ (x+2) ^{2} +(y-3) ^{2}=1 ;k:y=x}\)
Nie wiem jak się za to zabrać;/
pozdro
krzych07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 24 sty 2008, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: net
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 10 razy

Równania stycznych

Post autor: krzych07 »

W przypadku 1 skorzystaj ze wzrou na odległość srodka odcinka od prostej. A drugie rownanie z tego ze do prostej nalezy punkt A i masz układ.
W drugim przypadku podobnie tylko skorzystaj z warunku na prostopadłość prostych.
ODPOWIEDZ