Równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
nice88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 240
Rejestracja: 1 lut 2006, o 20:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zagranica
Podziękował: 7 razy

Równanie okręgu

Post autor: nice88 »

Zapisz rownanie okregu o srodku w punkcie S i promieniu r jesli :

a) \(\displaystyle{ S (0,0)}\) , \(\displaystyle{ r= 3\sqrt{2}}\)

b) S= ( -1/5 , 1/3 ) , r = 1/6


z gory dziekuje za pomoc

Temat nieznacznie zmieniłem, wątek przeniosłem, bo Innych funkcji i ich ogólnych własności to ja tutaj nie widzę - DEXiu
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Równanie okręgu

Post autor: Tomasz Rużycki »

a) \(\displaystyle{ x^2+y^2 = (3\sqrt{2})^2 = 18}\),
b) \(\displaystyle{ \left(x+\frac{1}{5}\right)^2 + \left(y-\frac{1}{3}\right)^2 = \frac{1}{36}}\).
ODPOWIEDZ