Punkty przecięcia paraboli i okręgu
Punkty przecięcia paraboli i okręgu
Parabola przecina oś OX w punktach (2;0) i (6;0), a jej wierzchołek leży na okręgu \(\displaystyle{ (x-4)^{2}+(y-1)^{2}=25}\) w punkcie (4;-4). Oblicz pozostałe punkty wspólne paraboli i okręgu. Mógłby ktoś pomóc?
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Punkty przecięcia paraboli i okręgu
Wyznacz równanie paraboli i rozwiąż układ...
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0=4a+2b+c\\0=36a+6b+c\\4=- \frac{b}{2a} \\-4=- \frac{\Delta}{4a} \\ \end{cases}}\)
Jak wyznaczysz równanie paraboli to rozwiąż taki układ...
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=ax^2+bx+c\\ (x-4)^{2}+(y-1)^{2}=25 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0=4a+2b+c\\0=36a+6b+c\\4=- \frac{b}{2a} \\-4=- \frac{\Delta}{4a} \\ \end{cases}}\)
Jak wyznaczysz równanie paraboli to rozwiąż taki układ...
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=ax^2+bx+c\\ (x-4)^{2}+(y-1)^{2}=25 \end{cases}}\)
Punkty przecięcia paraboli i okręgu
Skorzystałem jeszcze ze wzorów viete'a i wyszło mi:
b=-8a i c=12a i podstawiłem i wyszło mi 0=0. Co jest nie tak?
b=-8a i c=12a i podstawiłem i wyszło mi 0=0. Co jest nie tak?