Wspolczynnik kierunkowy prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
miguel_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 4 mar 2009, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy

Wspolczynnik kierunkowy prostej

Post autor: miguel_ »

Dana jest funkcja okreslona wzorem \(\displaystyle{ f(x)=3x ^{2}-x+4}\) oraz punkt M=(1,6) nalezacy do wykresu tej funkcji. Wyznacz wspolczynnik kierunkowy y=ax+b, ktora z wykresem funkcji ma dokladnie jeden punkt wspolny.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Wspolczynnik kierunkowy prostej

Post autor: Atraktor »

rozumiem że nasza funkcja liniowa ma przechodzić przez punkt M. Napisz ukłąd równań składający się z prostej y=ax+b oraz tego równania kwadratowego co jest dane. podstaw względem y i teraz układ jaki otrzymasz musi mieć tylko jedno rozwiązanie x=1
ODPOWIEDZ