Znajdz równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
buuulaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 22 lut 2009, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Znajdz równanie prostej

Post autor: buuulaaa »

Znajdz równanie prostej przechodzacej przez punkty A i B


a) A(0,0) B(1,2)

b A (1,-4) B (1,2)
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Znajdz równanie prostej

Post autor: Atraktor »

a znasz ogólne równanie prostej?
buuulaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 22 lut 2009, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Znajdz równanie prostej

Post autor: buuulaaa »

TYlko jest to podane-- 7 kwi 2009, o 20:18 --TYlko jest to podane
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Znajdz równanie prostej

Post autor: Atraktor »

tak to starczy ale ja się ciebie pytam czy ty znasz? bo to zadanie to jest takie że wystarczy podstawić do gotowego wzoru
buuulaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 22 lut 2009, o 12:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

Znajdz równanie prostej

Post autor: buuulaaa »

Nie znam żadnego wzoru...
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Znajdz równanie prostej

Post autor: Atraktor »

a znasz taki wzór:
y=ax+b?

Podstaw te dwa punkty pod x i y ędziemy mieć w a):
b=0 i 2=a+b
Ułóż z tego układ równań i oblicz a i b a nakońcu a i b podstaw do wzoru ogólnego. Analogicznie zrób w b
ODPOWIEDZ