1.Dane Równanie prostej sprowadź do postaci ogólnej i o ile to możliwe to postaci kierunkowej.
a) 4x=2y+5
b) 12y=72
2 Równanie y=025x-1,5 zapisz w postaci Ax+By+C=0 Tak aby wspólczynik A był równy 3
3Napisz równanie prostej nachylonej do soi OX w punkcie o rzednej r.
a) \(\displaystyle{ \alpha=45}\) r=5
Prosił bym przy okazji rozwiązania o wytłumaczenie jak to się robi;]
Dane Równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Dane Równanie
1.
a) \(\displaystyle{ 4x=2y+5}\)
\(\displaystyle{ 2y=4x-5}\)
\(\displaystyle{ y= 2x- \frac{5}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ 12y=72}\)
\(\displaystyle{ y=6}\)
2.
\(\displaystyle{ y=0,25x-1,5}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ 3:0,25 = 12}\)
\(\displaystyle{ 12y=3x-18}\)
\(\displaystyle{ 3x-12y-18=0}\)
a) \(\displaystyle{ 4x=2y+5}\)
\(\displaystyle{ 2y=4x-5}\)
\(\displaystyle{ y= 2x- \frac{5}{2}}\)
b) \(\displaystyle{ 12y=72}\)
\(\displaystyle{ y=6}\)
2.
\(\displaystyle{ y=0,25x-1,5}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ 3:0,25 = 12}\)
\(\displaystyle{ 12y=3x-18}\)
\(\displaystyle{ 3x-12y-18=0}\)