Punkt przeciecia sie przekatnych.
Punkt przeciecia sie przekatnych.
Dane sa punkty \(\displaystyle{ A=(7,29), B=(12,-26), C=(-6,-23), D=(-16,30)}\). Wykonujac odpowiednie rachunki sprawdz do ktorej cwiarki ukladu wspolrzednych nalezy punkt przeciecia sie przekatnych czworokata ABCD.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Punkt przeciecia sie przekatnych.
Wystarczy wyznaczyć równania prostych AC i BD, a następnie, rozwiązując układ złożony z otrzymanych równań prostych, znaleźć ich punkt wspólny.