Wyznacz współrzędne punktu P
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 19 lis 2007, o 23:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
Wyznacz współrzędne punktu P
Punkty A=(1,4), B=(7,2), C=(3,5) są wierzchołkami trójkąta ABC. Wyznacz współrzędne punktu P należącego do odcinka AB tak, aby suma odwrotności pól trójkątów APC i CPB była najmiejsza
- buszmen_
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 7 razy
Wyznacz współrzędne punktu P
Zaczynasz od wyznaczenia współrzędnych pktu P tak, aby pozostala tylko jedna niewiadoma.
\(\displaystyle{ P \in pr.AB, pr.AB : y-4= \frac{2-4}{7-1}(x-1) \Rightarrow x+3y-13=0 \Rightarrow
P=(-3y+13; y)}\)
Teraz korzystasz ze wzoru na pole trójkąta w układzie współrzędnych
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left|d( \vec{AB},\vec{AC}) \right|}\)
i obliczasz pola tych dwóch trójkątów, następnie sumę odwrotności ich pól i zostaje Ci równanie optymalizacyjne. Będzie to równanie kwadratowe, obliczasz jego najmniejszą wartość i masz już wynik;]
\(\displaystyle{ P \in pr.AB, pr.AB : y-4= \frac{2-4}{7-1}(x-1) \Rightarrow x+3y-13=0 \Rightarrow
P=(-3y+13; y)}\)
Teraz korzystasz ze wzoru na pole trójkąta w układzie współrzędnych
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \left|d( \vec{AB},\vec{AC}) \right|}\)
i obliczasz pola tych dwóch trójkątów, następnie sumę odwrotności ich pól i zostaje Ci równanie optymalizacyjne. Będzie to równanie kwadratowe, obliczasz jego najmniejszą wartość i masz już wynik;]
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 25 kwie 2009, o 12:41
- Płeć: Kobieta
Wyznacz współrzędne punktu P
ja np. nie wiem jak pozbyc sie modułu. może to świadczy o mim braku wiedzy podstawowej, ale jeżeli ktos mógłby mi rozwiązać to zadania to byłabym wdzięczna.