Potrzebuje pomocy, dział z okręgami przerabiałem dosyć dawno temu, a przygotowuje się do matury. Proszę o pomoc:
Napisz równanie okręgu o środku w punkcie S=(-4,0) stycznego do prostej x-2y-11=0
Będzie plusik
Równanie okręgu,
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Równanie okręgu,
Wsk. wyznacz odległość punktu S od prostej x-2y-11=0 otrzymasz w ten sposób długość promienia okręgu. I do wzoru \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\).
Równanie okręgu,
Coś mi zaświtało. Siedzę nad matmą już ponad 3 godziny i kawa juz nawet nie pomaga. Może ktoś to uściślić ?
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Równanie okręgu,
Wzór na odległość punktu S od prostej y (czyli inaczej promień szukanego okregu) :\(\displaystyle{ r=\frac{|Ax+By+C|}{\sqrt{A^2+B^2}} \Rightarrow r=3\sqrt{5}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ (x+4)^2+y^2=45}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ (x+4)^2+y^2=45}\)